N-VA vraagt ernstig onderzoek naar verplaatsing Turnhouts station

Op 21 juni 2012

Het Turnhoutse stadsbestuur weigert halsstarrig om de piste van één stadsregionaal trein- en busstation, zoals die is opgenomen in het ‘Parkstad’-plan, te laten onderzoeken. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Vera Celis (N-VA). “Turnhout laat hier kansen liggen”, vindt zij.

Passief stadsbestuur

Marc Van Damme, die dit dossier voor N-VA Turnhout opvolgt, betreurt deze gang van zaken: “De nieuwe bestuursploeg, met CD&V, sp.a en Groen, verbond zich ertoe om ook op bovenlokaal vlak te ijveren voor de realisatie van de ‘Parkstad’-visie. Maar daarvan zien we gewoonweg niets in de praktijk. Dat is een ontzettend hypocriete houding. In dergelijke dossiers zou Turnhout toch een actieve en sturende rol moeten spelen. Niet dus.”

Nochtans laat de minister wel degelijk ruimte voor een dergelijk onderzoek. De samenwerkingsovereenkomst, waarvan dat onderzoek deel uitmaakt, werd immers nog niet ondertekend. En zelfs mocht dat wel het geval zijn, dan is een addendum mogelijk. Voorwaarde is dan wel dat er een signaal komt vanuit het stadsbestuur dat ze die piste serieus willen onderzoeken. Wat dus, vooralsnog, niet gebeurd is.

Voor- en nadelen afwegen

De N-VA vindt alleszins dat, naast de optie van een bijkomend station ‘Turnhout-Zuid’, ook de optie van een verplaatsing van het station naar een locatie in de stadsrand moet worden bestudeerd. “Op die manier zou Turnhout-Zuid zich kunnen ontwikkelen als trein- en busstation voor alle inwoners van de stadsregio. Tegelijk ontlasten we er het stadscentrum mee en zorgen we voor vlottere busverbindingen”, meent Van Damme.

De N-VA vraagt dan ook dat het stadsbestuur zo snel mogelijk een duidelijk signaal uitstuurt naar de betrokken partners en overheden. “Je kan toch pas een beslissing nemen, wanneer je op een ernstige manier alle voor- en nadelen van de verschillende opties hebt onderzocht. Doet men dat niet, dan dreigen bepaalde opties plots als ‘beslist beleid’ beschouwd te worden. En dat zou een slechte zaak zijn voor de hele regio”, besluiten Celis en Van Damme.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is