"Vlaamse overheid wil niet meer maar minder verkeer op N119"

Op 3 februari 2011

Vlaams parlementslid Vera Celis (N-VA) uit Geel reageerde gisteren op de berichtgeving rond de N119 in Turnhout. "Er is nog helemaal niets beslist rond de expresweg", zegt ze. "De Vlaamse overheid wil de N119 overigens minder belangrijk maken, maar alle alternatieven moeten worden onderzocht." Het Turnhoutse schepencollege reageert voorzichtig positief.

Vorige week raakte bekend dat de Vlaamse overheid plannen zou hebben om de N119 tussen Turnhout en Baarle-Hertog in belang te verhogen van secundaire naar primaire weg. De N119 zou een expresweg worden, waarvoor bij de omvorming zelfs honderden bomen langs de weg zouden moeten sneuvelen. Een bericht dat in Turnhout hevige reacties uitlokte, onder meer omdat meer verkeer over de N119 nefast zou zijn voor het vennengebied en de verkeersdoorstroming op de Turnhoutse ring.

Andere grensovergangen

Gisteren nuanceerde Vlaams parlementslid Vera Celis één en ander. "De Vlaamse regering wil de N119 net in belang verminderen, wat een invloed kan hebben op de verkeersstromen bij de andere grensovergangen tussen Vlaanderen en Nederland", zegt Vera Celis. "Ik vind het niet meer dan logisch dat minister Muyters (bevoegd voor ruimtelijk ordening, nvdr), beslist heeft om die effecten allemaal samen te bestuderen om nadien de beste keuzes te maken. Minister Muyters heeft me bevestigd dat het de bedoeling is om ook alternatieven, zoals de Postelroute (van Turnhout via de E34 tot Postel, en verder de bestaande weg over Reusel en Hilvarenbeek naar Tilburg), mee in het onderzoek op te nemen."

Foute conclusie

De herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) verandert de categorisering van de N119 niet. "Op dit ogenblik staat de N119 in het provinciale structuurplan aangeduid als een secundaire weg, maar het aangekondigde onderzoek over de grensovergangen is in het RSV opgenomen als een paragraaf onder de primaire wegen II. Daaruit wordt verkeerdelijk afgeleid dat er al een beslissing genomen zou zijn over de N119", gaat parlementslid Vera Celis verder.

"Raar"

"Dat N-VA nu komt zeggen dat ze met een onderzoek naar de 'selectie van primaire wegen' eigenlijk een 'downgrade' wil bekomen, komt bij mij een beetje raar over", reageert de Turnhoutse schepen van Mobiliteit Dimitri Gevers (sp.a). "Feit is wel dat minister Muyters zich nu bereid toont om de downgrade van de N119 (minder verkeer) en de alternatieve tracés te onderzoeken. Wij dringen er wel op aan dat de aangekondigde wijziging op papier nog wordt rechtgezet."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is