Turnhout, restauratie en herbestemming van het poortgebouw van het Begijnhof

Op 20 maart 2022

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele geeft aan 18 erfgoedparels de goedkeuring om hun toonaangevend erfgoedproject verder uit te werken.

Deze goedkeuring komt er na vier thematische oproepen die de minister vorig jaar lanceerde.

In totaal voorziet de minister 13 miljoen euro voor deze 18 erfgoedprojecten. Vlaams minister Diependaele. 

 

Onder het relancethema ‘Erfgoed en wonen’ selecteerde de minister 5 dossiers voor een totaal premiebedrag van 1.638.630,54 euro:     

Aalst, herbestemming monument tot handelspand met woning: deze herbestemming kan een voorbeeld worden voor andere leegstaande (en verloederde) historische panden in winkelstraatcontext. 

Turnhout, restauratie en herbestemming van het poortgebouw van het Begijnhof: in dit project zullen de erfgoedwaarden maximaal met hedendaagse comforteisen verzoend worden. De ontsluiting van dit erfgoed toont respect voor de rust en stilte die kenmerkend zijn voor een begijnhof. 

Maarkedal, Schaliënhof: de herbestemming tot een wooncommunity gaat gepaard met een groot respect voor de erfgoedkarakteristieken van deze leegstaande, grote historische hoeve. 

Leuven, Heilig Geestcollege: Dit project zal de woonkwaliteit en energetische prestatie van het gebouw verbeteren rekening houdend met de erfgoedwaarden van het gebouw. Historisch materiaal wordt zo veel mogelijk behouden en hergebruikt. 

Brugge, renovatie en restauratie van Godshuis De Pelikaan: het doel is een betaalbaar woningaanbod creëren voor een behoeftige, oudere doelgroep. Dit project wil een voorbeeld zijn van betaalbaar wonen in erfgoed. 

 

Verdere verloop van de procedure voor deze relancedossiers: 

De geselecteerde kandidaten kunnen binnenkort digitaal een gedetailleerd premiedossier indienen, en dit tot uiterlijk 15 juli 2022. Het agentschap Onroerend Erfgoed onderzoekt de dossiers en legt uiterlijk op 15 oktober 2022 de dossiers die in aanmerking komen voor een premie voor aan de minister. De minister beslist uiterlijk op 1 december 2022 over de toekenning van de premie, waarna de vastlegging ervan volgt. De erfgoedeigenaars kunnen meteen daarna van start met de werken. 

Meer informatie op de website van Onroerend Erfgoed: 

 https://www.onroerenderfgoed.be/erfgoedpremie-oproep 

                             

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is