500.000 euro voor strategisch project TURNHOUT 2012

Op 6 juli 2011

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters geeft 500.000 euro subsidie voor de aankoop van terreinen in de stationsomgeving van Turnhout. Het initiatief kadert in het strategische project “Turnhout 2012” en draagt bij tot de uitbouw van de stationsomgeving tot een woon- en innovatiepark.

Multimodale stadspoort

Sinds enkele jaren werkt de stad Turnhout aan de realisatie van een complex stedelijk programma rond de Noord-Zuid-structuur van de stad. Ook de stationsomgeving van Turnhout kadert in dit programma. Met de herontwikkeling van de stationsomgeving beoogt het stadsbestuur de creatie van een hoogwaardig woon-werkpark en multimodale stadspoort. De plandoelstellingen kunnen samengevat worden in volgende punten:

  1. realiseren van een multimodale stadspoort als een hoogwaardig knooppunt van openbaar vervoer;
  2. realiseren van een compact en hoogwaardig woon-, werk-, en verblijfsgebied met een verdichting nabij het station;
  3. verbeteren van de ontsluiting van de stationsomgeving voor verschillende vervoersmodi;
  4. de barrièrewerking van de spoorinfrastructuren verzachten;
  5. creëren van een kwalitatief hoogwaardige stedenbouwkundige leefomgeving;

Subsidie

In het kader van de herontwikkeling van de stationsomgeving wil de stad een actief grondbeleid voeren en daarvoor een aantal eigendommen verwerven. Het gaat onder meer  om de terreinen van de nv Atelfond, met een totale oppervlakte van 1,3 hectare.  De aankoop is noodzakelijk voor de realisatie van het project maar kan niet doorgaan zonder financiële ondersteuning. Daarom krijgt de stad van de Vlaamse Regering een subsidie van 500.000 euro.

Vlaams minister Philippe Muyters: “De ontwikkeling van het gebied tussen het station en het kanaal tot een innovatiepool moet een nieuwe impuls en een sterke uitstraling geven. De aanpak toont een sterke rol van de lokale overheid en is vernieuwend en toekomstgericht. De aankoop van de terreinen zijn voor de stad een hefboom om de voortgang in het project te bewaken. De projectpartners hebben al schitterend werk geleverd en krijgen met deze subsidie een extra steun in de rug.”

N-VA Turnhout tevreden

Tom Versmissen, voorzitter van N-VA Turnhout, reageert alvast tevreden: "Voor onze stadsregio is de ontwikkeling van de stationsomgeving onteettend belangrijk. Hopelijk geraken ook andere mobiliteitsdossiers nu in een stroomversnelling. We wachten vol ongeduld op de concrete initiatieven van het nieuwe stadsbestuur."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is