CD&V en sp.a verbazen iedereen. Felicitaties én kritiek na vorming coalitie met Groen!

Op 5 mei 2011

TURNHOUT - De openlijke en plotse omarming van Parkstad Turnhout door de nieuwe meerderheid van CD&V, sp.a en Groen! doet nogal wat wenkbrauwen fronsen bij de oppositie én in CD&V-kringen. "De politieke kopstukken zouden beter eerst luisteren naar hun jonge garde in plaats van hen de mond te snoeren als ze kritiek leveren", verwijst de voormalige ACW-kopman Dré Wolput naar de interne ambras met drie CD&V-raadsleden.

Alle oppositiepartijen lijken het erover eens dat Groen! heel wat gekregen heeft als compensatie om toe te treden tot de nieuwe coalitie. "We feliciteren Astrid Wittebolle, zowel met haar schepenzitje als met een aantal goede aanpassingen aan het bestuursakkoord", klinkt het bij de Vlaams-nationalisten van de N-VA.

"Vel redden"

Toch roept het bestuursakkoord vooral vragen op. Vooral het luik over mobiliteit. "Dat CD&V en sp.a op dergelijke manier hun kar draaien en nu openlijk het plan van architect Luc Vanhout wél zien zitten, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk", reageert raadslid Paul Meeus van Vlaams Belang. "Plots zijn die partijen bereid de Noordboulevard te laten varen en Parkstad Turnhout te omarmen. Was de kritiek van de CD&V-raadsleden An Van Tornout, Toon Otten en Annemie Der Kinderen op het mobiliteitsplan en de Noordboulevard niet net de reden waarom Otten en Van Tornout uit de fractie zijn gezet? (de drie onthielden zich bij de stemming over het oorspronkelijke mobiliteitsplan, dat daardoor in februari geen meerderheid kreeg tijdens de gemeenteraad, nvdr). Volgens mij willen CD&V en sp.a vooral hun eigen vel redden." Paul Meeus verwijst daarmee naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012.

"Onbetaalbaar"

Bovendien stellen sommige partijen zich vragen over het kostenplaatje van het bestuursakkoord. N-VA-voorzitter Tom Versmissen: "Maatregelen aankondigen waarvan je nu al weet dat je ze allemaal samen niet kan betalen, is de mensen iets wijsmaken. Dit soort politiek zijn de Turnhoutenaren meer dan beu. Ik had gehoopt dat het stadsbestuur die les ondertussen al wel geleerd zou hebben. Niet dus."

"Besparen?"

Bij Open Vld klinkt het zo: "Een begrotingstekort van 6,5 miljoen euro laat maar één echte beleidsmaatregel toe, namelijk een besparingsmaatregel. In het bestuursakkoord kunnen we echter lezen dat de budgetten zullen worden aangepast om dit bestuursakkoord binnen de gestelde termijn te realiseren. Met andere woorden: dit nieuwe bestuursakkoord zal een nieuwe aanslag betekenen op de lege stadskas."

 "Crisis vermijden"

Ook binnen de eigen CD&V-kringen is lang niet iedereen opgetogen met de aanpak. Zo liet voormalig ACW-voorzitter Dré Wolput gisteren in een open brief weten zijn partijkaart van CD&V in te leveren. "De politieke kopstukken zouden beter eens luisteren naar hun jonge garde in plaats van hen de mond te snoeren bij kritiek", bromt Wolput. "Dan had deze crisis vermeden kunnen worden."

Actiegroep Turnhout Opnieuw Mobiel (TOM) reageerde gisteren liever nog niet.

Otten wacht af

Ook Toon Otten, een van de drie dissidente CD&V-raadsleden die tegen het mobiliteitsplan stemden in februari, wacht liever af tot er een beslissing is genomen in zijn exitprocedure. Mogelijk vliegt hij uit de christen-democratische partij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is