Hek rond Sint-Pieter – en Sint-Barbarakerk in Turnhout definitief beschermd

Op 13 april 2011

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de definitieve bescherming van het hek rond de Sint-Pieter – en Sint-Barbarakerk op de Grote Markt in Turnhout, met inbegrip van de groene zone tussen hek en kerk, ondertekend. Het hek, dat de vroegere begraafplaats van de kerk omringt, dateert van 1905.

De Sint-Pieter – en Sint-Barbarakerk is een van de belangrijkste historische monumenten van Turnhout. De kerk prijkt al sinds 1936 op de lijst van beschermde monumenten. Het omringende kerkhof en het hekwerk zijn toen niet in de bescherming opgenomen, alhoewel ze onlosmakelijk verbonden zijn met het historische kerkgebouw.

De kunstzinnige vormgeving van het hek is toegeschreven aan Jules Taeymans, provinciaal bouwmeester. Het hekwerk met eclectisch uitgewerkte detaillering van hoge kwaliteit, is vervaardigd door werkhuizen Janssens van Turnhout. Het is, samen met het hek in Arendonk, een van de enige nog gekende hekken van dit werkhuis.

“In het kader van de heraanleg van de Grote Markt had het Turnhoutse stadsbestuur de intentie om het hek af te breken”, aldus minister Bourgeois. “Maar dit waardevolle hek moet in situ worden bewaard, en op een respectvolle manier geïntegreerd worden in de heraanleg van de Grote Markt. Naar aanleiding van die heraanleg is een zone van de Grote Markt sedert maart 2010 aan een grondig archeologisch onderzoek onderworpen. Grondvesten van voormalige gebouwen en waterputten zijn daarbij blootgelegd.”

Met de aannemer zijn afspraken gemaakt om het hek ter plaatse te bewaren. Een proefdemontage toont aan dat het hek tijdens de werken gedemonteerd kan bewaard worden.

Ook N-VA Turnhout drong er achter de schermen op aan om dit monument te behouden en op te nemen in het ontwerp van de nieuwe Grote Markt. "Uiteraard zijn we blij dat het hek nu definitief beschermd wordt. Een dergelijk stukje erfgoed mag absoluut niet verdwijnen", besluit Tom Versmissen, voorzitter van N-VA Turnhout.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is