Minister zal hekken rond kerk beschermen als monument

Op 4 mei 2010

De sympathisanten van 'Behoud het Hekken' lijken dan toch hun slag thuis te halen. Volgens Wilfried Sylverans (N-VA) zou minister Geert Bourgeois eerstdaags het hekken klasseren als beschermd monument.

De beslissing van de stad Turnhout om het hekken rond de Sint-Pieterskerk te verwijderen bij de heraanleg van de Grote Markt stootte op heel wat tegenstand. Maar liefst zeventien verenigingen sloten zich aan bij de actiegroep 'Behoud het Hekken', goed voor zo'n 3.000 leden. Het stadsbestuur had begrip voor het standpunt van de actievoerders, maar bleef van plan om het hekken te laten verwijderen. Volgens Wilfried Sylverans zal het hekken rond de kerk echter toch behouden (moeten) blijven.

"Minister Geert Bourgeois zal het hekken klasseren als erfgoed en beschermd monument", vertelt Sylverans. "De minister heeft zijn handtekening nog niet gezet, maar wij zijn vandaag (maandag, red.) op de hoogte gebracht. Binnen Turnhout streden verscheidene verenigingen voor het behoud van het historisch hekken rond de Sint-Pieterskerk. Ook de afdeling N-VA Turnhout heeft achter de schermen aangedrongen om dit monument te behouden en op te nemen in het ontwerp van de aanleg van de nieuwe markt." Sylverans is blij dat er nu geen alternatieve locatie moet worden gezocht voor het hekken. "Een herlokalisatie van het hekken zou sowieso onnozel zijn geweest. Dan verliest het hekken zijn waarde. De beslissing van de minister is voor vele sympathisanten goed nieuws. Al zal het stadsbestuur zelf er misschien niet zo gelukkig mee zijn. De architecten van de Grote Markt zullen nu rekening moeten houden met de aanwezigheid van het hekken. Maar het zal ongetwijfeld mooi geïntegreerd kunnen worden in de vernieuwde Grote Markt."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is