Onze voormalige burgemeester neemt emotioneel afscheid

Op 7 november 2013

Beste raadsleden, maar vooral beste burgers van Turnhout.

N-VA gelooft in de kracht van de mensen en ook ik heb weer gevoeld hoe sterk het is om gesteund te worden door mensen uit Turnhout in moeilijke tijden. Mijn partij heeft groeipijnen, dat is niet te ontkennen. Ik heb die aan den lijve gemerkt. Ook de coalitiegenoten hebben helaas moeten vaststellen dat de N-VA een partner was die nog niet als geheel eenduidig kon optreden.

Dat ik als eindverantwoordelijke dat niet heb kunnen waarmaken, is me aan te rekenen. Ik neem die verantwoordelijkheid ten volle. De oorzaak van het falen van ons als N-VA is vooral een kwestie van timing geweest: we hadden sneller moeten ingrijpen en eerder mensen moeten vervangen. Maar onze reflexen van het eerste uur, toen we merkten dat het mis ging, waren correct. Dat geeft ons hoop en zelfvertrouwen. Hadden we toen gedaan wat we in eerste instantie dachten, hadden we nu nog dezelfde coalitie gehad. Onze aarzeling is voortgekomen uit onervarenheid: mensen kansen willen blijven geven, tegen beter weten in. Dit is meer voor kenners.

Ik en mijn partij leren van deze gebeurtenis om sterker en beter voor u klaar te staan wanneer u opnieuw voor ons kiest. Deze ramp zal zeker geen tweede keer hier plaatsvinden: met vereende kracht bouwen we een sterke partij en dat proces is bezig en niet te stuiten.

Over mij is veel geschreven en veel gepraat.

Laat ik enkele zaken scherp stellen over wat ik wel bereikt heb: een goede samenwerking met de coalitiepartners die geleid heeft tot een gewogen pakket van hervormingen en bezuinigingen.

Deze bezuinigingen lagen voor ons als een berg: we hebben die telkens met kleine beetjes weten te realiseren, telkens kijkend naar de directe effecten op u, burgers van Turnhout. De coalitiepartners hebben daar een groot aandeel in gehad. Tot het laatste hebben ze mij gesteund, ondanks de vaak tegenstrijdige berichten die ze ontvingen van mijn andere partijleden.

Daarvoor wil ik ze danken: CD&V en sp.a hebben zich samen met N-VA zo lang mogelijk ingezet voor een gezond bestuur van de stad. Turnhout is een prachtige stad: klein genoeg om je er thuis te voelen en groot genoeg om een toekomst mee op te bouwen: handel, industrie, cultuur en sport staan hier op een aantrekkelijk niveau en op de menselijke maat.
 

Een stad om van te houden, een stad waar N-VA thuishoort. N-VA is de partij die een factor van belang zal blijven voor ons landsdeel en voor de stad. We doen er alles aan om sterker en fitter te worden en te blijven om onze gedeelde belangen te realiseren: nuchter en concreet, maar ook met een toekomstdroom van mensen die zich hier thuis voelen en hun leven kunnen vormgeven in deze stad.

Lieve mensen, burgers, partijgenoten, coalitiegenoten, leden van de oppositie, in Vlaanderen is samenwerken het belangrijkste. Bedankt voor het vertrouwen dat ik de gehele tijd in mijn persoon heb mogen voelen. Dit is het einde van een moeilijke periode, maar de start van een sterkere N-VA.

Met opgeheven hoofd zal ik mijn nieuwe taak in de gemeenteraad opnemen. Ik liep doorheen een zware interne partijstorm, maar behield mijn focus op het welzijn van de stad, op het welzijn van de gewone man en vrouw in de straat. Maar mezelf waar maken en bewijzen zat er in deze omstandigheden echt niet in.

Ik dank ook nog de honderden ambtenaren die onder de sturing van de secretaris de voorbije maanden uiterst hard hebben gewerkt. Ik wens de nieuwe coalitie alle goeds toe: in het belang van onze stad, ons Turnhout.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is