Ook alternatieve tracés noord-zuid-verbinding moeten onderzocht worden

Op 1 februari 2011

De laatste dagen verschenen in verschillende media berichten over de opwaardering van de N119 tussen Turnhout en Baarle-Hertog tot primaire weg. De maatregel zou nodig zijn om de bijkomende noord-zuid-verbinding tussen Turnhout en Nederland te realiseren. De berichtgeving was op zijn zachtst gezegd verwarrend. Eerst luidde het dat de piste werd onderzocht. Vervolgens werd door sommigen gesuggereerd dat de beslissing eigenlijk al genomen was. Het is bijgevolg volkomen begrijpelijk dat de bewoners met vragen zitten.

Om misverstanden te vermijden, is het daarom nuttig de tekst van de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen er even bij te nemen. Die stelt duidelijk dat de Vlaamse Overheid onderzoek en overleg met de grensoverschrijdende partners zal opstarten om de impact  van een eventuele opwaardering van de N119 tot primaire weg kwalitatief en kwantitatief te kunnen inschatten. De herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen zal, allicht volgende week, nog worden besproken in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Sommige reacties lijken ons dan ook ietwat voorbarig.

Ook Vera Celis, Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA, volgt het Kempense mobiliteitsdossier op. Zij heeft begrip voor de bekommernissen van de Turnhoutenaren: “Ook N-VA heeft opmerkingen bij het tracé via de N119. Welke invloed heeft dit op de leefbaarheid van de woonwijken rondom het tracé? Wat zijn de gevolgen voor het Turnhoutse vennengebied? En wordt er wel voldoende rekening gehouden met de beperkte draagkracht van de ringweg rond Turnhout?” zo vraagt Celis zich af. N-VA Turnhout vraagt daarom dat de Vlaamse Regering ook alternatieve tracés voor de noord-zuid-verbinding grondig onderzoekt. Een van die opties is de zogenaamde Postelroute, waarbij de E34 wordt aangesloten op de expresweg tussen Tilburg en Reusel.

“Verschillende partijen wijzen elkaar echter met de vinger, iedereen schuift de verantwoordelijkheid door. N-VA Turnhout meent dat de inwoners weinig boodschap hebben aan een dergelijk rondje zwartepieten. Wat de Turnhoutse stadsregio nodig heeft, zijn duurzame oplossingen. N-VA Turnhout wil daar, vanuit haar bescheiden plaats in het Turnhoutse politieke landschap, mee over nadenken en mee aan werken”, besluit Els Baeten, voorzitter van N-VA Turnhout.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is