RSV maakt geen keuze in oplossingsmogelijkheden N119

Op 2 februari 2011

In de korte termijnherziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen wordt een studie naar de mogelijke herwaardering van de N119 Turnhout-Baarle-Hertog aangekondigd. Vlaams Parlementslid Vera Celis (N-VA) deed navraag op het kabinet van bevoegd minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters en stelt vast dat de commotie compleet ongegrond is. In de herziening wordt enkel aangekondigd dat de N119 bekeken zal worden in het ruimere kader van de grensovergangen.

In de pers verschenen de afgelopen dagen verschillende paniekberichten als zou er al een definitieve beslissing genomen zijn in het dossier. Dat blijkt echter helemaal niet het geval. “De Vlaamse Regering wil de N119 net downgraden, wat een invloed kan hebben op de verkeersstromen bij de andere grensovergangen tussen Vlaanderen en Nederland”, zegt Vera Celis. “Ik vind het niet meer dan logisch dat minister Muyters beslist heeft om die effecten allemaal samen te bestuderen om nadien de beste keuzes te maken. Minister Muyters heeft me bevestigd dat het de bedoeling is om ook alternatieven, zoals de Postelroute, mee in het onderzoek op te nemen.”

De herziening van het RSV verandert ook de categorisering van de N119 niet. “Ik begrijp waar de verwarring vandaan komt”, aldus Celis. “Op dit ogenblik staat de N119 in het Provinciale Structuurplan aangeduid als een secundaire weg, maar het aangekondigde onderzoek over de grensovergangen is in het RSV opgenomen als een paragraaf onder de primaire wegen II. Daaruit leidt men dus verkeerdelijk af dat er al een beslissing genomen zou zijn over de N119.”

“Ik vind het jammer dat men dergelijke berichten verspreidt, zonder zich eerst grondig over het dossier te informeren”, besluit Celis.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is