Restauratiepremie voor Heilig Kruiskerk in Turnhout

Op 11 januari 2013

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van  448.243,17 euro toe voor de restauratie van de glasramen en stenen omlijstingen van de Heilig Kruiskerk in Turnhout.

De negentiende-eeuwse glasramen van de Heilig Kruiskerk werden vervaardigd in de werkhuizen van de kunstglasschilder De Craene. “De glasramen zijn aan conservatie en bescherming toe. De gebrandschilderde glas-in-loodramen worden gereinigd en gerestaureerd. Aan de buitenzijde van de kerk wordt beschermglas voor de glasramen aangebracht,” legt minister Bourgeois uit. “De bakstenen omlijstingen van de glasramen krijgen een algemene restauratie.”

De Heilig Kruiskerk is een barokke begijnhofkerk met gotische stijlkenmerken en ligt in het westelijke deel van het begijnhof van Turnhout. Het begijnhof van Turnhout is een van de mooiste van België en werd in de dertiende eeuw opgericht in het voormalige park rond het kasteel De Warande. Het begijnhof werd in 1998 door de UNESCO erkend als waardevol cultureel werelderfgoed.

De Heilig Kruiskerk werd gebouwd in de periode 1662 tot 1667 in opdracht van Anna Bax. Zij was de meesteres van het begijnhof en was toegewijd aan het Heilig Kruis. De kerk werd omgevormd tot Tempel van de Rede tijdens de Franse Revolutie.

In 1936 werd de Heilig Kruiskerk beschermd omwille van haar artistieke en historische waarde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is