Els Baeten; Turnhout maakt werk van bouwovertredingen.

Op 6 november 2020

Bouwovertredingen in het vizier Gazet van Antwerpen/Kempen

 


Turnhout maakt werk van bouwovertredingen. 


 “Communicatie wordt heel belangrijk”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Els Baeten (N-VA). “Want mensen weten vaak niet wat wel en wat niet mag.” Het Turnhoutse stadsbestuur heeft een extra kracht aangeworven om controles op bouwovertredingen uit te voeren. “In het verleden gebeurde er weinig, maar na een wijziging van het Vlaamse omgevingsdecreet hebben de lokale besturen meer mogelijkheden om het beleid te handhaven.”  


Bouwovertredingen kunnen worden bestraft, maar beter is dat ze worden hersteld en dat bouwers vooraf behoorlijk worden geïnformeerd over wat wel en wat niet mag. De strengere aanpak moet er dus vooral toe leiden dat mensen de regels beter naleven en vermijden dat mensen nog kunnen doen alsof ze het niet wisten. “We gaan vooral voor een zachte handhaving. Dat betekent dat we zoeken naar oplossingen met de mensen. Maar als ze pertinent weigeren om mee te werken, schakelen we wel over naar een harde handhaving. Dat betekent meteen beboeten en een herstelvordering.”  


In overleg met het parket heeft Turnhout een aantal prioriteiten in de handhaving bepaald. Wijzigen van het aantal wooneenheden zonder vergunning, ingrepen die het straatbeeld beïnvloeden zoals gevels of opritten, functiewijzigingen van panden, kappen van bomen, reliëfwijzigingen in open ruimten, de naleving van opgelegde voorwaarden en gecombineerde schendingen van ruimtelijke ordening en milieu, zoals het niet aanleggen van een regenwaterput. ”We maken de volgende maanden werk van een duidelijke communicatie omtrent deze aanpak”, belooft Els Baeten. “We willen onze inwoners niet pesten, maar hen wel goed informeren.” (gvn) 
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is