Maatregelen in Stad Turnhout, nav corona .

Op 28 juli 2020

Laatste update: 28 juli 2020, 21.08 uur

Mondneusmasker verplicht - wachtend op bevestiging van provincie

Iedereen ouder dan 12 jaar is verplicht om een mondneusmasker te dragen overal in de publieke ruimte. Dus als je buitengaat, zet je je mondneusmasker op.

De publieke ruimte omvat alle plaatsen waartoe iedereen toegang heeft, zowel binnen als buiten: straten en pleinen, overheidsgebouwen, publieke instellingen als bibliotheken en musea …
Ook winkelparkings, winkels en horecazaken behoren tot de publieke ruimte, zelfs als de gronden en gebouwen privé-eigendom zijn. Ze zijn immers voor iedereen toegankelijk.

Je moet bovendien ook een mondneusmasker dragen op niet-publieke plaatsen waar je de fysieke afstand van 1,5 meter niet kunt garanderen. Dat kan bijvoorbeeld in een clublokaal zijn of op het werk.

De verplichting om een mondneusmasker te dragen geldt niet

in de private sfeer (thuis);
terwijl je eet of drinkt in horecazaken zolang je aan tafel zit. Sta je op, bijvoorbeeld om naar de wc te gaan, dan moet je het weer opzetten.

Avondklok - wachtend op bevestiging van provincie

Niemand mag op straat zijn tussen 23.30 en 6 uur. Alleen essentiële verplaatsingen zijn toegestaan, bijvoorbeeld naar het werk of naar het ziekenhuis.
Het openbaar sociaal leven stopt tussen 23.30 en 6 uur. Cafés en restaurants sluiten om 23 uur.

Gaan werken - wachtend op bevestiging van provincie

Thuiswerken is verplicht, behalve wanneer dat volstrekt onmogelijk is.

Op café of restaurant - wachtend op bevestiging van provincie

In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van 1,5 meter tussen verschillende gezelschappen altijd gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding.
Individuele registratie is verplicht. Om contactopsporing mogelijk te maken, moeten de horecazaken de gegevens van hun klanten vier weken bijhouden.

Naar de winkel of de markt - bevestigde informatie

Funshoppen is verboden, zowel in de winkels als op markten. Je mag niet langer dan 30 minuten in de winkel blijven of langer dan noodzakelijk op de markt. Ga alleen boodschappen doen, ga alleen naar de winkel of de markt.

Uitzonderingen:

Minderjarige kinderen mogen mee;
hulpbehoevenden mogen een begeleider meenemen.

Registreren van contactgegevens - bevestigde informatie

Om contactopsporing mogelijk te maken, is registratie verplicht in:

horeca;
wellnescentra;
gemeenschappelijke sportlessen;
zwembaden;
casino's en speelautomaten;
feest- en receptiezalen.

Samenscholingen - bevestigde informatie

Samenscholingen zijn beperkt tot 10 personen ouder dan 12 jaar, dit geldt ook voor recepties en banketten met privékarakter.

Bubbels en groepen - wachtend op informatie van de provincie

Over sociale bubbels en de toegestane grootte van groepen bestaan nog veel onduidelijkheden voor de provincie Antwerpen. We hebben nagevraagd bij de hogere overheden wat de regels exact inhouden. Voorlopig is de informatie uit het MB van toepassing: de sociale bubbel is beperkt tot het huishouden (gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen) en vijf, steeds dezelfde, extra personen. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegerekend. 

Sporten - wachtend op informatie van de provincie

Over sportactiviteiten bestaan nog veel onduidelijkheden, bijvoorbeeld omtrent de verplichting om ook tijdens het sporten een mondneusmasker te dragen. Ook als stadsbestuur stellen wij ons daarover vragen en we hebben nog geen sluitende en eenduidige antwoorden gekregen. Wij publiceren pas informatie nadat die officieel is bevestigd en bekrachtigd door de provincie.

Andere informatie - wachtend op informatie van de provincie

Een aantal maatregelen zoals club- of vereningsactiviteiten, evenementen, wedstrijden, horecamaatregelen zullen in de provincie Antwerpen strenger zijn dan in de rest van het land. We wachten nog op het besluit van de provincie om die informatie te publiceren. Voorlopig is het MB van toepassing. Dit vind je als bijlage onderaan deze pagina.

 

CONTACT

Stad Turnhout

Campus Blairon 200
2300 Turnhout

014 44 33 11
stad [at] turnhout.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is