Panelgesprek op RockPaperPencil

Op 22 december 2019

Op zaterdag 21 december waren alle liefhebbers van strips en bordspellen welkom op het Rock Paper Pencil Games & Comics Festival. 

Geen klassieke beurs, maar een event waar je kon beleven, lezen, spelen en vooral ook zelf kon creëren. Rock Paper Pencil zette onbekende stripmakers en spelontwerpers in de kijker én grote talenten achter bekende spellen en strips: tekenaars, scenaristen, ontwerpers en illustratoren. Er was een ook een panelgesprek met schepen Els Baeten N-VA ; 

 

1. Welke zijn uw indrukken over Rock Paper Pencil en fablab tot nu? 

Een project met veel potentieel omdat het inzet op verbinding. Verbinding tussen ondernemers en creatievelingen. Verbinding tussen strips en spellen. Verbinding tussen innovatie en Turnhoutse tradities. Co-creatie tussen de overheid, de creatieve sector en ondernemers. Het project heeft zijn weg moet zoeken omdat het nieuw is, maar na bijna 2 jaar intensief werken, zien we resultaten en zien we interesse bij de creatieve doelgroep die we met dit project beoogt hebben. Er zit veel creatief potentieel in Turnhout en we moeten dit potentieel stimuleren om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Het FABLAB was een gewaagde zet, maar blijkt het kloppende hart van het project te zijn. De ondernemende partners in het project hebben hier hun stek gevonden. Ook de keuze om dit onder te brengen in het museum voor de Speelkaart was geen evidente, maar wel de absoluut juiste keuze omdat hierin voor de toekomst nog sterke samenwerkingen uit komen.  

2. Welke rol kan de overheid spelen voor creatieve ondernemers?  

Je stelt namelijk vast dat creatief werk nog steeds als vanzelfsprekend wordt genomen en niet als echte arbeid. De overheid is de katalysator voor project als Rock Paper Pencil, wij moeten de voedingsbodem leggen waar creatieve ondernemers hun projecten kunnen laten ontkiemen. Elke stad heeft een sterke basis van ondernemerschap nodig om te kunnen floreren en we alle types ondernemers nodig, van de kleine kruidenier tot de grote bedrijven op het industrieterrein. En ook creatief ondernemerschap zorgt voor toegevoegde waarde in een stad en creëert tewerkstelling. Daarnaast kan een overheid een meerwaarde betekenen in de communicatie voor deze sector. We moeten onze troeven in beeld brengen, en hier is de creatieve sector best geplaatst. 

3. Ziet u een economische functie voor creatief ondernemerschap? 

Hoe is dat van toepassing op Rock Paper Pencil? Rock Paper Pencil gaat over stimuleren ondernemerschap, dat is ook één van de speerpunten waarop Europa via EFRO inzet. Er is dus zeker een economische functie voor dit project, we willen pre-starters in de sector van strips en spelontwikkeling een duw in de rug geven door een divers programma: masterclasses, workshops en een professionele begeleiding in het FABLAB. Door de partnerschappen met Game Brewer, Strip Turnhout en Game Brewer krijgen deze kandidaat ondernemers ook tips en connecties mee die hun kunnen helpen in hun verdere professionele loopbaan. Ook het tweede luik van het project creëert economische meerwaarde, gezien we rond het thema van Rock Paper Pencil een belevingsaspect willen bouwen voor het stadshart, wat dan weer een voordeel is voor de lokale middenstand. Dit is onder meer gebeurd door FRAME en de tentoonstellingen en expo’s die daar werden georganiseerd en krijgen ook nog hun weerslag in het stadsspel dat ontwikkeld wordt door Game Brewer en Cartamundi.

4. Wat is het belang van een dergelijk initiatief voor de stad? Mogelijk voor de streek?  

Het project brengt een nieuwe dynamiek en een nieuw type ondernemers sterker naar de voorgrond in de stad. Creatieve ondernemers zijn essentieel voor een stad om te werken aan vernieuwing en het creëren van nieuwe linken. Ze brengen de tradities van de stad in beeld, maar op een frisse manier die aantrekkelijk is voor iedereen die Turnhout wil beleven. 

5. Welk aspect van het project vindt u zelf het leukste? Waarmee hebt u zelf het meeste voeling?  

Als schepen van Centrummanagement vond ik vooral de wisselwerking met de lokale horeca en handelaars een meerwaarde, dat is ook iets waar ik de komende jaren verder op wil inzetten met het project.  

6. Wat zijn de verwachtingen bij dit festival? Wat is mogelijk de return?  

Het is de eerste editie van het festival en ik wil dan ook realistisch zijn, ik hoop dat het morgen een gezellige drukte wordt in de Warande en dat er interacties ontstaan tussen het project en de bezoekers. Budgettair is de voortzetting van het project ook verankerd en voor de volgende edities van het Games & Comics event is dan ook budget voorzien. We gaan uiteraard het festival evalueren, maar er zitten naar mijn aanvoelen elementen in die een ruim publiek kunnen boeien.  

7. Een dergelijk initiatief en festival moeten kunnen groeien. Dat kan niet vanaf het begin meteen in de roos zijn? Hoe ondersteunt de stad?  

In het recent goedgekeurde meerjarenplan is voor meer dan 100.000€ aan investeringen en werkingskosten voorzien om de verschillende aspecten van het project te continueren. Zo investeren we in de verdere uitbouw van het FABLAB en willen we ook verder inzetten op het organiseren van masterclasses en workshops. Ook voor de beleving in de binnenstad is er een budget voorzien om 3 acties per jaar te organiseren in de winkelstraten. We reiken dan ook zeker de hand naar onze projectpartners om het project te continueren en het verhaal van Rock Paper Pencil met ons verder te schrijven in deze legislatuur. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is